1 Starten på reisen – Me & Wilma

1 Starten på reisen – Me & Wilma

Starten på reisen har vært en innholdsrik reise, og jeg tenkte jeg ville dele litt med dere om hvordan det hele startet, og hvordan vi i dag endte opp med en nettbutikk, og som agenter. For det startet et helt annet sted.

Ja hvordan startet det egentlig? Det der lille, ønske om å gjøre noe for å bedre verden… eller hverdagen til noen som ikke er så godt stilt som oss? Vanskelig å svare helt konkret på det. Lå det alltid et ønske å hjelpe der? Genetisk betinget? Indre vilje om å bruke kraften i meg etter flere år med sykdom? Uansett. Vi besluttet..og vi dro – hele familien! Planen var å bo og jobbe i Uganda i to år

Vi voksne trivdes godt – veldig godt.

Vi følte nok at behovet for å hjelpe kom til sin rett. Barna tok det lengre tid med. I retrospektiv syn (når vi ser tilbake på det) er vi dog alle enige om at vår tid i Uganda har endret oss som mennesker.

Uke 2 var jeg frivillig på et HIV senter i et slumområde utenfor Kampala. En Uvirkelig opplevelse.

Nesten midtveis i livet har man jo en del utdanning,  kompetanse og livserfaring og dette kommer godt med. Vi så raskt behovet for at pasientene på senteret burde delta i et fellesskap som både ga dem påfyll i form av mental støtte, opplæring og ikke minst en inntekt. Ganske raskt startet vi en kvinnegruppe med mål å skape en inntekt, en fellesskapsfølelse, en tilhørighet og aktivisering. I hovedsak laget de vakre produkter av resirkulert papir som vi fikk fra bedrifter i Kampala.

Disse fellesskaps samlingne ga meg masse energi. Som en ektefødt prosjektleder direkte fra en industridesign bedrift hadde jeg mange designideer og prosesser i hodet…så skulle det faktisk vise seg at vi klarte å få noe mange utav det –  og solgte i store mengder. Etter 2 år hos denne organisasjonen lærte jeg mye.. nok til å starte vår egen organisasjon med mål om å fokusere på og å hjelpe flere kvinner og etter hvert flere typer håndverk.

Lokaler i Mutungo

Mutungo var stedet vi valgte å leie oss lokaler , og høsten 2011 så 4Africa dagens lys med ca 25 damer på jobb. Enkle, men fine lokaler hvor vi kunne sitte både inne og – helst – ute under mango treet på mattene våre. Her skapte vi vakkert håndverk innen søm, strikk/hekle og perlerulling av vesker og  smykker. Det å drive vår egen organisasjon var både gleder og bekymringer. Har vi godt nok salg??…har vi inntekter til å dekke alle kostandene osv. Krevende – men utrolig givende.

Flere av våre damer hadde liten eller ingen utdanning og språkutfordringer var en dagligdags ting, men vi vokste og gjorde det bra både lokalt i Afrika og i Norge. Vi knyttet til oss flinke folk på vår vei. Vi var heldige å få med oss den kjente klesdesigneren Nina Jarebrink for å utvikle et veskeprosjekt i samarbeid med 4Africa. I teamet ble også den dyktige fotografen Mona Nordøy med oss til Uganda for en fantastisk utviklingsreise.

Positive ringvirkninger

Positive ringvirkninger gjorde til at vi også møtte den utrolige hjertevarme kunstneren Bjørg Thoraldsdottir på vår vei. Hun valgte å legge flere ordre til vår organisasjon som igjen bidro til økt salg og kjennskap.

For å kunne utvide måtte vi ha større inntekt, så vi var stadig i møter om støtteordninger og på vår vei møtte vi på utrolig mange rause mennesker som vi er evig takknemlige for. Uten de hadde vi ikke vært der vi er i dag. Når jeg sier vi, så mener jeg at vi var flere som bidro til oppstarten.

Og blant annet Mona Rege, med sin brede kunnskap om alt fra strikking/hekling til regnskap og salg, og undertegnede med markedsføring, design og salg gjorde vi 4Africa kjent på hjemmebane. Vår leder i 4Africa, Dorothy stod for store deler av markedsføring og salg i Uganda og Afrika i det store og hele.

I dag leverer 4Africa produkter til den største gave og interiørkjeden i Kampala; Banana Boat i tillegg til veldig trofaste og trivelige kunder. Vi har gjennom tidene hatt store kunder som TJX i England til en mindre ordre fra Turistforeningen Norge. Vi har vært profilert i Huffington post og flere dagspresse artikler i Norge, vi har vært på God Morgen Norge, samt flere messer i inn og utland. Idag har 4Africa også avtale med Powered by people og leverer jevnlig varer til dem. (nevne Japan?)

I 2020 endret vår rolle seg. Vi ønsket at 4africa skulle kunne stå på egne ben, for kun på den måten er de bærekraftige og en bedrift som kan gå stødig mot en god utvikling i fremtiden. Her i Norge etablerte vi Me&Wilma som fungerer som agenter, selger og videreformidler produktene. Vi har fremdeles en slags mentor rolle, rådgir og designer for 4africa.

OG med Me&wilma har vi ønsket å samle flere produkter fra bedrifter som har samme tanke og følelse for å bidra der det trengs mest. Vi møter helt unike mennesker som vil så mye godt for verden, og det er hjertegodt å se at slike mennesker finnes. Gjennom Me&Wilma inviterer vi deg til å være en del av alt det gode som skjer.

  • Elin

Linker

Her leser du mer om oss i dag

Her er oss og våre leverandører

Flere artikler

4 råd om vedlikehold av kurven din!

4 råd til hvordan du kan passe på kurven din så du har den lenge – her…

Les artikkel

Ny blogg – dette er oss!

Ny blogg – dette er oss: Oi oi oi! Det er veldig spennende å skulle taste sammen…

Les artikkel