Vår visjon

Me & Wilma skal selge og fremme godt håndverk og rettferdig handel fra primært den tredje verden. Vi har fokus på å jobbe med kvinnegrupper og håndverksgrupper som er stolt av sitt håndverk og produserer varer med god kvalitet og naturlige, bærekraftige materialer. Rettferdig handel står vårt hjerte nær.

Teamet bak Me & Wilma

Teamet bak Me & Wilma Me & Wilma drives med tanke på at vi skal bidra til å sysselsette primært kvinner i den tredje verden. Våre erfaringer tilsier at dette er en viktig del av det å få en mer rettferdig verden. Dette er vårt bidrag til å utrydde fattigdom og sult, og gi god helse og livskvalitet og skape mer likevekt mellom kjønnene.

Et menneske som ikke må strebe hvert eneste våkne minutt for å mette seg og sin familie, vil være mer mottagelig for informasjon, utvikling og vil kunne gi noe tilbake til samfunnet det lever i. Ringvirkningene av å løfte frem mennesker fra en slik bakgrunn uansett hvilket land, bølger seg utover i lokalsamfunnet og inn i en bedre fremtid. Det gir håp.

Me&Wilma gjør dine handlevalg enklere ved å tilby kvalitetsprodukter med godt design som også har en bærekraftig verdi. Ved å velge våre produkter er du med på å bidra og å gi håp. Vi som driver Me&Wilma er Elin Zenker Aune og Anne Elizabeth Nordheim. Vi har tro på personlig oppfølging og service.

Elin Zenker Aune

var en av initiativtakerne til å starte 4Africa i Uganda i 2011. (Du kan lese mer i blogginnlegget hennes om hvordan det hele startet) Hun har bakgrunn fra prosjektutvikling og arbeidet med kjente firmaer i Norge. Da 4Africa ble bærekraftige og stod på egne ben, ville hun fortsette å drive med nettopp dette å drive handel med kvinnegrupper i den tredje verden. Å drive handel og fairtrade kan være et lite stykke på veien mot å utrydde fattigdom i verden. Det å sørge for at dyktige kvinner uten utdanning får jobb og inntekt, samhold, trygghet og tilhørighet er viktig i denne prosessen. Elin brenner for flott, funksjonelt og tradisjonelt håndverk. Det å skape noe i fellesskap og prosessene rundt dette er utrolig givende og lærerikt. Hennes mål er at Me & Wilma kan bidra til at enda flere håndverkere i den 3. verden får en bærekraftig inntekt fremover. Hun fungerer også i dag direkte som mentor og støttespiller for 4africa. Stadig går turen tilbake til Kampala for å besøke bedriften og utvikle nye produkter. Når du retter spørsmål på mail eller ringer, er det Elin du treffer.

Anne Elizabeth Nordheim

har også vært med på å bygge 4Africa. Hun har bidratt i over fem år til sammen med mange viktige arbeidsoppgaver i vekstperioden til 4Africa. Anne ble en del av Me & Wilma i 2019 og er ansvarlig for sosiale medier, fotografering, produktutvikling og mye mer. Sender du meldinger på sosiale medier er det henne du melder med. Med bakgrunn som arkitekt og designer, er hun en viktig aktør på designfronten. Hun er et fyrverkeri, og et funn når det kommer til kreativitet. Anne tror på at det nytter å bidra! Gjennom å hjelpe til med å etablere sikre og bærekraftige arbeidsplasser er ringvirkningene langt større enn akkurat livet for den ene som blir løftet ut av trange kår. Bølgene når barna deres og samfunnet rundt. Og hun tror på at alle kan skape kvalitet – og at vi i Me&Wilma vil bidra til å synliggjøre både det, historien bak og at det nytter å ta gode valg når vi handler.

Våre samarbeidspartnere

4Africa

En av våre viktigste samarbeidspartnere er 4Africa. Vi startet 4Africa i 2011, og ut fra dette sprang Me&Wilma som en ren business partner, agent og produktutvikler. 4Africa drives nå av kvinnene i Uganda, som har overtatt det fulle og hele ansvaret for driften av organisasjonen. Vi bidrar fremdeles som motivator, veileder og støttespiller. 4Africa er i dag en selvstendig og sosialt bærekraftig bedrift med kunder i flere land verden over.

Overskuddet 4Africa genererer går først og fremst til å forbedre hverdagen til fattige/hiv/Aids-positive kvinner i Uganda. På senteret i Mutungo utenfor Kampala får kvinnegruppene opplæring i et håndverk som gir dem muligheten til å skape sitt eget levebrød. Her gis opplæring innen hekling, søm og smykke-/veskelaging. Huset er samlingssted, produksjonslokale og kontor. De får informasjon om næringsrik mat hver dag og kunnskap om hygiene og hverdagsutfordringer.

4Africa bidrar til at over 100 kvinner har fast jobb med rettferdig og forutsigbar betaling hver eneste fredag. I tillegg får barna til kvinnene gratis barnehageplass/skole takket være støtte fra Hannes Lekestue-ledelse og foreldre i barnehagen. Me & Wilma bidrar til at 4Africa’s produkter blir markedsført, solgt og distribuert i den vestlige verden. Vi er opptatt av at dette skal være en rettferdig handel der alle får ta del i sin rettmessige andel av verdiskapningen.

Å løfte kvinner opp fra en hard og uforutsigbar hverdag har ringvirkninger langt ut i lokalsamfunnet, økonomisk og sosialt. Kvinnene i 4Africa er rollemodeller for sine barn, de gir tilbake til samfunnet med sin inntekt, de tar vare på familie og slektninger. De viser at det går an å skape arbeidsplasser som er gode, utviklende og stabile. Vi ser at mange av kvinnene utvikler gründeregenskaper og ideer for andre inntektsmåter. Produktene som lages er av svært høy kvalitet, noe som gir stolthet for et håndverk, for hverdagen og den fremtiden man drømmer om å skape.

Mifuko

Mifuko, en trofast samarbeidspartner gjennom flere år, startet opp i 2009 av to finske designere Mari Martikainen and Minna Impiö. Mifuko er et serifisert medlem av World Fair Trade Organization.

På Swahili, betyr mifuko «lomme», og deres intensjon er at ingens lomme skal være tom. For deres mer enn 800 håndverkere – og stort sett kvinner – betyr dette rettferdig betaling, selvstendighet og mindre avhengighet av uforutsigbare inntektsmidler.

Hvert produkt er et unikt, håndlaget produkt som vever Nordisk design med tradisjonelle Kenyanske tradisjoner. I hvert produkt ligger historien til sterke og selvstendige kvinner – og i hvert produkt er det festet et kort med deres signatur.

Kvinnene jobber i grupper hvor de også får annen informasjon som kan bidra til å bedre livene deres. Det har også ført til at kvinnene har kunnet bli boende i utkantstrøk i stedet for å flytte inn til byene. Det skaper en bedre sirkulasjon i lokal økonomi der kvinnene også handler av andre.

Mifukos produkter er håndlaget i Kenya, Tanzania, Etiopia og Ghana. De har også flyktninger fra Kongo til Kenya, som lager de vakreste dekorelementer. Produktene krever ingen investering fra håndverkerne. Det får betalt 50% ved bestilling og 50% ved ferdig laget produkt.

Alle produktene utvikles i et samarbeid med håndverkerne, og det er fokus på bærekraftige materialer. Mifuko drifter også «Mifuko Trust», siden 2012, som er en non-profitt-organisasjon med velferd til håndverkerne og kampen mot fattigdom som hovedfokus.

Bokhari.

I 2021 har vi inngått et spennende samarbeid med Bokhari. Bokhari er inspirert av våre skandinaviske røtter og tradisjonelt håndverk, og designer produkter for deg som ønsker en bevisst og bærekraftig livsstil. Hos Bokhari er de lidenskapelig opptatt av mennesker, planeten og bærekraftig design. Alle produkter er fremstilt av bærekraftige materialer. Fokuset er alltid på gjenbruk, resirkulering og bruk av naturlige, fornybare ressurser. I samarbeidet vårt vil vi kunne gi deg produkter produsert av Bokhari med deres design, og etterhvert utvikle produkter sammen. Sammen vil vi bidra til en bedre fremtid – for alle.

Bokhari er en sosial entreprenør som setter miljø og mennesker i fokus. De bidrar til å sikre gode, trygge arbeidsplasser til hundrevis av håndverkere i Pakistan, de fleste kvinner, gjennom produksjon og salg av håndlagde produkter. Samtidig får håndverkernes egne barn tilgang til utdanning gjennom LAMS-skolen vegg-i-vegg med veveriet. Denne skolen ble opprettet i 1996. Selve Bokhari har lang fartstid og går tilbake til 1989.

«Vi ansetter ikke mennesker for å levere produkter – vi utvikler og leverer produkter for å ansette mennesker. Med den visjonen tar vi bevisste valg i produktutvikling og drift som sikrer at flere kvinner og menn sikres trygge og anstendige arbeidsplasser.» – Bokhari visjon

MadebyUnica

MadebyUnica representerer produsenter i Andesfjellene, og gjennom de får vi de vakreste plagg i 100% alpakka ull strikket av kvinner i landsbyen Chismulla på de høye sletter i Andesfjellene.

I dette området bor noen få Aymara urkvinner på 4.700 moh. Brigida og Nancy bor på en liten gård og driver med alpakka drift. Disse damene gjør alt fra stell og foring av alpakka dyrene til prosessen å få ullen til garn og veving/strikking/hekling av klesplagg.

Alle produkt er enten dyrets naturlige farge, eller farget inn med naturens eget fargekart fra lokale urter, planter og blader. Produktet er ecofriendly og hjemmestrikket.

Maria Torres i MadebyUnica er importør av flere typer alpakka produkter. Hun har tett kontakt med håndverkerne, og vi støtter hennes drøm å bidra til at flere kvinner i Andesfjellene kan få stabil inntekt og bedre arbeidsvilkår. Disse kvinnene snakker språket Aymara språk og Taki Alpacho – betyr: “veien mot alpakka” som er navnet på prosjektet og filmen Maria Torres laget om kvinnene.

Enkelte mønstre er merket med Unescos stempel for kulturarv.

Gjennom denne direkte handelen får kvinnene en god lønn som gjenspeiler det fantastiske håndarbeidet de gjør. Det blir færre mellomledd som gjør at de må sette ned prisen på arbeidet de gjør. Det er nettopp slike ting vi i Me&Wilma elsker å representere. Det er personlig og nært – og vi vet at vi bidrar direkte!

UMAH

Med forkjærlighet for Bali og Marokko. Umah tror på stoltheten i å lage noe med egne hender eller å gjøre en innsats for andre i sitt eget miljø er universell, uansett hvor i verden du kommer fra.

Alle produkter er håndlaget av flinke og stolte håndverkere i landsbyer og lokalmiljøer. I mange tilfeller er det kvinner som står for produksjon og distribusjon. Produktene er kjøpt direkte fra kilden, med færrest mulig mellomledd som skal tjene penger. Betalingen for produktene kommer dermed familier og lokalmiljø direkte til gode.
Umah betyr hus, direkte oversatt. I Indonesia og andre land i sørøstlige Asia brukes ordet omtrent som vårt «hjem». Noen vil assosiere Umah med det arabiske ordet ummah. «Ummah» betyr nemlig folk, fellesskap og
samfunn.

Savannen Concept AS

Me & Wilma samarbeider med Savannen Interiør og selger produkter de samler inn fra flere afrikanske land. De fokuserer på rettferdig handel og bærekraft. Unike produkter inspirert av natur og etniske kulturer som passer inn i et moderne nordisk hjem. Mye av handelen foregår direkte med håndverkere og lokalt, noe som bidrar til at produsentene kan bo og arbeide i sine nærområder.

Med sans for godt arbeid og design leverer Savannen vakre kurver og nydelige smykker. Kurvene representerer en rik håndverkstradisjon fra flere områder i Afrika.

Neema Crafts

Fairtrade produkter fra Iringa, Tanzania

Neema Crafts er helt spesielt! Her handler det om menneskeverd direkte for en utsatt gruppe mennesker. De gir trening og ansettelsesmuligheter for over 100 mennesker med funksjonsnedsettelser i Iringa, Tanzania. Dette er en region med høy andel mennesker med funksjonsnedsettelser i forskjellige former. Alle både skam- og tabubelagt blant befolkningen. Deres mål er å endre det negative synet på mennesker med funksjonsnedsettelser eller som er annerledes skapt. Å endre stigmaet rundt dette gjennom å gi verdighet og håp til mennesker som ellers må bo i slummen og på gata med tigging som eneste inntektskilde.

I tillegg ønsker de å ha et minimalt avtrykk på miljøet, og bruker naturlige og resirkulerte materialer der det er mulig. All bomull er dyrket lokalt, farget med naturlige farger og håndvevet. Ting av tre - som perler - handles fra sertifiserte bærekraftige teakplantasjer. Hos oss finner du mindre vesker, punger, sminkepunger fra Neema Crafts.

Savner du noen produkter, har tips til andre merkevarer, eller har en butikk og ønsker produkter fra oss?