fbpx

Om Me and Wilma

Me & Wilma har oppstått som et resultat av vårt arbeid med 4Africa.

Vår visjon

Me & Wilma skal selge og fremme godt håndverk og rettferdig handel fra primært den tredje verden.

Vi har fokus på å jobbe med kvinnegrupper og håndverksgrupper som er stolt av sitt håndverk og produserer varer med god kvalitet og naturlige, bærekraftige materialer. Rettferdig handel står vårt hjerte nær.

Vår logo er utviklet av Daniel og Julie Kirkeng

Teamet bak Me & Wilma

Me & Wilma drives med tanke på at vi skal bidra til å sysselsette primært kvinner i den tredje verden. Våre erfaringer tilsier at dette er en viktig del av det å få en mer rettferdig verden. Dette er vårt bidrag til å utrydde fattigdom og sult, og gi god helse og livskvalitet og skape mer likevekt mellom kjønnene.

Et menneske som ikke må strebe hvert eneste våkne minutt for å mette seg og sin familie, vil være mer mottagelig for informasjon, utvikling og vil kunne gi noe tilbake til samfunnet det lever i. Ringvirkningene av å løfte frem mennesker fra en slik bakgrunn uansett hvilket land, bølger seg utover i lokalsamfunnet og inn i en bedre fremtid. Det gir håp.

Me&Wilma ønsker å gjøre dine handlevalg enklere ved å tilby kvalitetsprodukter med godt design som også har en bærekraftig verdi. Ved å velge våre produkter er du med på å bidra og å gi håp.

Vi som driver M&W er Elin Zenker Aune og Anne Nordheim.

Elin Zenker Aune var en av initiativtakerne til å starte 4Africa i Uganda i 2011. Da 4Africa ble bærekraftige og stod på egne ben, ville hun fortsette å drive med nettopp dette å drive handel med kvinnegrupper i den tredje verden. Å drive handel og fairtrade kan være et lite stykke på veien mot å utrydde fattigdom i verden. Det å sørge for at dyktige kvinner uten utdanning får jobb og inntekt, samhold, trygghet og tilhørighet er viktig i denne prosessen. Elin brenner for flott, funksjonelt og tradisjonelt håndverk. Det å skape noe i fellesskap og prosessene rundt dette er utrolig givende og lærerikt. Hennes mål er at Me & Wilma kan bidra til at enda flere håndverkere i den 3. verden får en bærekraftig inntekt fremover.

Anne Nordheim har også vært med på å bygge 4Africa. Hun har bidratt i over fem år til sammen med mange viktige arbeidsoppgaver. I dag er hun en viktig aktør på designfronten. Anne ble en del av Me & Wilma i 2019 og er ansvarlig for sosiale medier, fotografering, produktutvikling og mye mer. Hun er et fyrverkeri og et funn når det kommer til kreativitet. Anne tror på at det nytter å bidra! Gjennom å hjelpe til med å etablere sikre og bærekraftige arbeidsplasser er ringvirkningene langt større enn akkurat livet for den ene som blir løftet ut av trange kår. Bølgene når barna deres og samfunnet rundt. Og hun tror på at alle kan skape kvalitet – og at vi i Me&Wilma vil bidra til å synliggjøre både det, historien bak og at det nytter å ta gode valg når vi handler.

Våre samarbeidspartnere

4Africa logo

En av våre viktigste samarbeidspartner er 4Africa.

Vi startet 4Africa i 2011, og ut fra dette sprang Me&Wilma som en ren buisness partner, agent og produktutvikler. 4africa drives nå av kvinnene i Uganda, som har overtatt det fulle og hele ansvaret for driften av organisasjonen. Det eksisterer fremdeles en norsk stiftelse som bidrar som motivator, veileder og støttespiller.

Overskuddet 4Africa genererer går først og fremst til å forbedre hverdagen til fattige/hiv/Aids positive kvinner i Uganda.

På senteret i Mutungo utenfor Kampala får kvinnegruppene opplæring i et håndverk som gir dem muligheten til å skape sitt eget levebrød. Her gis opplæring innen hekling, søm og smykke/veske laging. Huset er samlingssted, produksjonslokale og kontor. De som er med i prosjektet får næringsrik mat hver dag og kunnskap om hygiene og hverdagsutfordringer.

4Africa bidrar til at over 100 kvinner har fast jobb med rettferdig og forutsigbar betaling hver eneste fredag. I tillegg får barna til kvinnene gratis barnehageplass/skole takket være støtte av Hannes Lekestue ledelse og foreldre i barnehagen.

Me & Wilma bidrar til at 4Africa’s produkter blir markedsført, solgt og distribuert i den vestlige verden. Vi er opptatt av at dette skal være en fair business der alle får ta del i sin rettmessige andel av verdiskapningen.

Å løfte kvinner opp fra en hard og uforutsigbar hverdag har ringvirkninger langt ut i lokalsamfunnet. Økonomisk og sosialt. Kvinnene i 4africa er rolleforbilder for sine barn, de gir tilbake til samfunnet med sin inntekt, de tar vare på familie og slektninger.
De viser at det går an å skape arbeidsplasser som er gode, utviklende og stabile. Vi ser at mange av kvinnene utvikler grunder egenskaper og ideer for andre inntektsmåter.

Produktene som lages er av svært høy kvalitet. Det gir stolthet for et håndverk, for hverdagen og den fremtiden man drømmer om å skape.

Elin og Mona besøker Uganda og omgås med de lokale kvinnene.

Du kan lese mer på 4Africa.no

4Africa logo

Vi er agenter for Mifuko, og representere de her i Norge overfor forhandlere, samt selger produkter i vår nettbutikk

Mifuko startet opp i 2009 av to finske designere Mari Martikainen and Minna Impiö.

Mifuko er et serifisert medlem av World Fair Trade Organization.

På Swahili, betyr mifuko «lomme», og deres intensjon er at ingens lomme skal være tom. For deres mer enn 800 håndverkere – og stort sett kvinner – betyr dette rettferdig betaling, selvstendighet og mindre avhengighet av uforutsigbare inntekts midler.
Hvert produkt er et unikt, håndlaget, produkt som vever Nordisk design med tradisjonelle Kenyanske tradisjoner. I hvert produkt ligger historien til sterke og selvstendige kvinner – og i til hvert produkt er det festet et kort med deres signatur. Kvinnene jobber i grupper hvor de også får annen informasjon som kan bidra til å bedre livene deres. Det har også ført til at kvinnene har kunnet bli boende i utkantstrøk i stedet for å flytte inn til byene. Det skaper en bedre sirkulasjon i lokal økonomi der kvinnene også handler av andre.

Mifukos produkter er håndlaget i Kenya, Tanzania, Etiopia og Ghana. De har også flyktninger fra Kongo til Kenya, som lager de vakreste dekort elementer. Produktene krever ingen investering fra håndverkerne. Det får betalt 50% ved bestilling og 50% ved ferdig laget produkt. Alle produktene utvikles i et samarbeid med håndverkerne, og det er fokus på bærekraftige materialer.

Mifuko drifter også «Mifuko Trust», siden 2012, som er en non-profitt-organisasjon med velferd til håndverkerne og kampen mot fattigdom som hovedfokus.

4Africa logo

I 2021 har vi inngått et spennende samarbeid med Bokhari.

Bokhari er inspirert av våre skandinaviske røtter og tradisjonelt håndverk, og designer produkter for deg som ønsker en bevisst og bærekraftig livsstil.
Hos Bokhari er de lidenskapelig opptatt av mennesker, planeten og bærekraftig design.
Alle produkter er fremstilt av bærekraftige materialer. Fokuset er alltid på gjenbruk, resirkulering og bruk av naturlige, fornybare ressurser.

I samarbeidet vårt vil vi kunne gi deg produkter produsert av Bokhari med deres design, og etterhvert utvikle produkter sammen.
Sammen vil vi bidra til en bedre fremtid – for alle.

Bokhari er en sosial entreprenør som setter miljø og mennesker i fokus. De bidrar til å sikre gode, trygge arbeidsplasser til hundrevis av håndverkere i Pakistan, de fleste kvinner, gjennom produksjon og salg av håndlagde produkter. Samtidig får håndverkernes egne barn tilgang til utdanning gjennom LAMS-skolen vegg-i-vegg med veveriet. Denne skolen ble opprettet i 1996. Selve Bokhari har lang fartstid og går til bake til 1989.
«Vi ansetter ikke mennesker for å levere produkter – vi utvikler og leverer produkter for å ansette mennesker. Med den visjonen tar vi bevisste valg i produktutvikling og drift som sikrer at flere kvinner og menn sikres trygge og anstendige arbeidsplasser.» – Bokhari visjon

4Africa logo

Bckyard-design – “Tidelli Outdoor Design”

Sammen med Lena i Bckyard-design forteller vi mange felles historier.
Lena brenner for å gi tilbake, og gjennom sin rolle som agent for «Tidelli Outdoor Design» for Europa, står hun inne for samme visjon som oss og våre andre samarbeidspartnere.

Vi vil ha produkter i vår nettbutikk, og også representere produktene utad.
«Tidelli Outdoor» produserer sine produkter med et stort sosialt ansvar.
Inkludering er den beste måten å forene mennesker på, og gjennom sine mer enn 300 arbeidere og etablering av struktur i nærmiljøet, blir alt fra Tidelli produsert lokalt i Moradas da Lagoa, en forstad til Salvador-Bahia.
Moradas da Lagoa, har tidligere blitt omtalt som det mest voldelige og fattigeste strøket i Salvador. Gjennom sin produksjon i mer enn 25 år, bidrar Tidelli til å sette arbeid, samfunn og samfunnsutvikling i system. Barn får skolegang og foreldre får arbeid.

Alle produktene er av ypperste kvalitet og omtales som «high end». ALT kan tilpasses forbrukeren i farger og tekstiler.
En suksesshistorie om at det nytter, og er mulig, å snu på en negativ utvikling på en sosialt bærekraftig måte. Og at man ikke trenger å gå på bekostning av kvalitet for å gjøre det.

Wishlist 0
Continue Shopping